Geschiedenis van Kenpo Karate
Kenpo kan vertaald worden als ‘Wet van de vuist’. Samen met Karate, dat ‘Lege hand’ betekent, ontstaat ‘Kenpo Karate’. Vrij vertaald ‘De Wet van Vuist en de Lege hand’. Dit is een verwijzing naar de groet tussen de trainingspartners voor een oefening.
Het is niet makkelijk de geschiedenis van het Kenpo Karate kort en bondig samen te vatten. De meningen over de herkomst lopen uiteen en termen worden nogal eens verwisseld. Kenpo Karate kent in elk geval Chinese invloeden (Ch’uan-fa, later aangeduid als Shaolin Kempo). Ook heeft het Japanse roots, in de vorm van het Kenpo (Kosho Ryu Kenpo) dat op Hawaï beoefend en onderwezen werd door James Mitose. Mitose claimde dat zijn systeem afkomstig was uit China. Meer informatie is te vinden op de website van Action Kenpo Karate Nederland.
Feit is dat het Kenpo Karatesysteem in de jaren ’50 is ontwikkeld door de Hawaïaan Edmund ‘Kealoha’ Parker (1931-1990). Hij combineerde traditionele stijlen van Kenpo (waaronder het Chinese Kara Ho Kenpo) en andere vechtsporten (zoals boksen en judo) met zijn ervaringen als straatvechter tot een modern systeem dat zich kenmerkt zich door grote realiteitszin in de gevechtsbenadering.
In 1954 opende Parker zijn eerste school in Provo (Utah). Hij heeft ook lesgegeven in Hollywood aan o.a. Chuck Norris, Billy Idol en Elvis Presley (7e dan). Parker raakte bevriend met Elvis en was jarenlang diens bodyguard.
Toen Hans Hesselmann, die in 1968 was begonnen met Shaolin Kempo onder Paatje Eduard Lammerts van Bueren en Gerard van den Heuvel, in contact kwam met Ed Parker en onder hem had getraind, was hij direct verkocht. Begin jaren ’80 introduceerde hij Kenpo Karate in Nederland. Velen behaalden onder Hesselmann de zwarte band en sommigen van hen hebben hun eigen school opgericht. Kijk hier voor een overzicht van de kenposcholen in Nederland en België.
Vanwege zijn verdiensten voor de martial arts is Hans Hesselmann opgenomen in het Internationaal Budo Hall of Fame Register.
Een filmpje over de geschiedenis van Kenpo.